lørdag den 14. april 2012

Flower faries of the spring



Det er ikke alle der ved det men "Flower Faries" er helt reelle og respektable bøger og ikke bare sådan noget pyssenysset fnidderstads til små piger som kan købes i bog og idé. Okay indrømmet, så ligger bøgerne til den søde side, og der er ikke meget bid i dem, men gennem en række små billeder og digte lærer forfatter og illustrator Cicely Mary Barker om hverdagsblomster.

"Flower Faries of the Spring" er den første bog i serien om blomsterfeerne og blev udgivet i 1923, og har man læst en har man lidt læst dem alle, for med mindre man går meget op i botanik, så er der altså i virkeligheden ikke den banebrydende forskel på blomster, i hvert fald ikke når det gælder digtene der heller ikke alle formmæssigt er lige gode.

Illustrationerne er dog forbløffende varierede, når man vel og mærket tager i betragtning, at de alle forestiller et barn og en blomst.

Selvom Barker ikke vedkendte sig nogen kunstretning, så er hendes stilart dog inspireret af pre-raphaeliterne med deres eventyrlige motiver, deres fine tegnestil og deres sans for at bruge deres kunst kommercielt.

Som nævnt er der ikke rigtigt noget bid i bogen, og det er en skam, for børn har også deres egen sans for drama. I et enkelt af digtene finder vi dag en smule drama, og det er i digtet om mælkebøtten
Gay and naughty in the garden;
Pull me up - I grow again,
Asking neither leave nor pardon,
Sillies, what are you about
With your spades and hoes of iron?
You can never drive me out

Af bogens 24 blomster er det da også det eneste jeg rigtigt kan huske.

Men jeg skal måske ikke sige alt for meget grimt om bogen, for fordi jeg emotionelt var ret langt bag ud i min udvikling, var jeg en ret stor pige før jeg begyndte at finde alt det sukkersøde lidt irriterende. Jeg fik faktisk først bogen da jeg gik i 7. klasse, men jeg var dybt fascineret, smuk med smuk på. Jeg må jo også indse, at der er en grund til, at i hvert fald billederne har fået en renæssance, og det er at små piger nu en gang godt kan lide sådan noget.

8 kommentarer:

  1. Hej Humlebi

    Pudsig og helt anderledes bog end dem, jeg normalt læser. Det giver mig en rar nostalgi-følelse af at kigge på min nu afdøde morfars bogreol.

    Hvornår er den her bog udgivet og hvordan fik du den? Det lyder som én, du har fået som barn?

    Mange hilsner Peter

    SvarSlet
  2. Hej Peter

    Tak for din kommentar. De to ting du efterspørge har jeg forsøgt at sætte ind i teksten uden at ødelægge dens flow.

    Håber at du er tilfreds :)

    Hjertelig hilsen
    Linda

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej igen :)

      Oki, jeg kigger :)

      :) Peter

      Slet
    2. Hej Linda :)

      Det er fordi, du ikke har nogen manchet (altså en rubrik med de faktuelle udgivelsesoplysninger) på bogen, at jeg blev i tvivl om, hvorfor du bragte anmeldelsen. Om det var fordi, den netop var blevet genudgivet eller måske blot fordi det er én, du pludselig kom i tanke om, du holder meget af. :)

      Mange hilsner Peter

      Slet
  3. De fleste af de bøger jeg anmelder bliver bare taget ned fra min bogreol eller den på biblioteket, der er meget få nyudgivelse.

    Jeg burde måske lave manchetter, men jeg synes bare at det ser SÅ dumt og upersonligt ud.

    SvarSlet
    Svar
    1. Der kunne vel ligge en god udfordring i at få det til at se lækkert ud i stedet for ;-) Det er i al fald rigtig rart, så man kan orientere sig. Også hvis man skulle have fået lyst til at læse bogen. :)

      Slet
    2. Jeg vil prøve.

      Jeg kan dog ikke lige se hvad folk gør når bogen er genoptrykt flere år efter udgivelsen, skriver man så bare to årstal?

      Slet